Tandbehandlinger
Gratis behandling for unge
i alderen 16-17 år
Har du spørgsmål ?
Tjek vores FAQ

Tandproteser i Vejle

Hel- og delproteser som erstatning for manglende tænder

Tandproteser kan være en løsning for dig, der mangler flere tænder, og hvis fysiske og/eller økonomiske muligheder er begrænsede. 

Proteser kan have mange udformninger og se meget forskellige ud. Der veksles mellem del- og helproteser, og valget af protese afhænger af, hvor mange tænder du mangler. Fælles for alle proteser er, at de ikke sidder permanent fast i munden.

Få hjælp af vores dygtige behandlere til at få udformet en hel- eller delprotese til overmunden, undermunden eller begge. Vi laver aftagelige tandproteser i flere former og afstøbninger, herunder bøjle-proteser, proteser med tryklås, konus krone proteser og implantatproteser.

Det kan være forskelligt fra person til person, hvilken form for protese, der passer til lige netop dine tænder. Tag gerne kontakt til os på tlf. 7582 1090 eller mail centrum@tandlaege.info, og hør nærmere om, hvad der giver mest mening for dig og dine tænder.

Bliv klogere på tandproteser:

  1. Hvad er en tandprotese?
  2. Er det nemt at bruge en protese?
  3. Hvad er en delprotese?
  4. Hvad er en helprotese?

Hvad er en tandprotese?

En tandprotese er en erstatning for manglende tænder i munden. Når der tales om tandproteser, så er det et sæt af tænder fremstillet til at ligne almindelige tænder, og de kan tages ind og ud af munden.

Der findes to typer af aftagelige tandproteser: delproteser og helproteser. Der veksles mellem de to typer ved at delproteser erstatter nogle af tænderne i munden, og helprotesen erstatter alle tænder i munden. Denne type er også bedre kendt som et gebis.

 

Er det nemt at bruge en protese?

En protese er noget man skal vænne sig til at have i munden, og man skal lige lære at bruge dem. I dag bliver de dog fremstillet så godt, at de er langt mere behagelige end de var førhen. 

Protesetænderne bliver i dag også fremstillet i så naturtro farver, at man sagtens kan finde nogle, der ligner dine egne tænder i både form og farve. De kan endda laves så de efterligner dine gamle tænder med både plomber og kroner, således ingen vil opdage, at du overhovedet har fået proteser.

 

Hvad er en delprotese?

En delprotese bliver lavet til dem, som kun mangler én eller flere af sine tænder. Delprotesen er en god løsning til dem, som føler sig økonomisk begrænsede, idet det er en langt billigere løsning i forhold til implantat og en almindelig bro.  

Man kan både få delproteser i undermunden og i overmunden, og de tilbydes typisk for at forbedre tygge- og talefunktionen hos patienter, idet det kan blive et problem, for patienter både at tygge og tale, hvis de har mistet én eller flere af deres tænder. 

Fastgørelsen af tandprotesen fungerer ved, at protesetænderne fastgøres et støbt stel, der holder protesen fast i munden. Det kan enten bestå af nogle slidstærke bøjler eller en hel ganeplade, som gør protesen tilstrækkelig solid til at kunne holdes fast i munden.

 

Hvad er en helprotese?

En helprotese er en løsning man typisk vælger, hvis patienten har mistet alle sine tænder, eller tænderne er så beskadigede, at den bedste løsning er at erstatte dem med kunstige tænder. En helprotese bliver også i daglig tale kaldt for et gebis. 

Det er muligt både at få helproteser til overmunden og til undermunden, og de laves, så de kan erstatte alle tænderne i munden. Til forskel fra en delprotese er helprotesen sværere at vænne sig til, især den i undermunden.

Til overmunden fremstilles protesen som regel på en måde, så den suger sig fast til ganen, når man sætter protesen i overmunden. Protesen i undermunden bliver til gengæld fremstillet på en måde, så den skal ligge løst på gummen. Her er det i stedet kinder og tungen, som hjælper med at holde den på plads. Der skal derfor altid lidt mere træning til, når man skal lære at bruge en helprotese.

 
Kontakt
Nørregade 5, 2. sal
7100 Vejle
+45 7582 1090centrum@tandlaege.info
Åbningstider
Mandag - onsdag: Kl. 8 - 17
Torsdag 7-17:00
Fredag: Kl. 8.00 til 15.00
Weekend: Lukket

I ferie perioder kan vores åbningstider være ændret
© 2022 Copyright. All rights reserved.
chevron-down-circle