Og hvorfor får man huller i tænderne? Huller i tænderne opstår, når bakterier fra for eksempel madrester, omdanner sukker til syre. Hvis denne syre får lov til at sidde på tænderne i længere tid, vil det medføre at emaljen ætses. Man kan ofte se det ved, at der er en mørk plet på tanden – dette er hullet.
Det gælder selvfølgelig om at opdage huller hurtigst muligt. Så kan vi behandle dem, før de udvikler sig og gør endnu mere skade på tanden. Netop derfor er det vigtigt at tage til tandlægen, hvis du har mistanke om begyndende caries.
Symptomerne på huller i tænderne kan for nogle være misvisende, da der ikke nødvendigvis er en sammenhæng mellem graden af smerter i tanden og størrelsen på caries-angrebet.
Små begyndende huller kan gå i sig selv, hvis ens mundhygiejne forbedres – det vil ofte efterlade en brunlig plet på tanden. De fleste cariesangreb kræver dog behandling ved tandlægen.
Har du fået hul i en tand lægger vi ofte en fyldning i tanden. Vi laver fyldninger i alle former for fyldningsmateriale. Hvilket materiale, vi bruger, afhænger af forholdene i munden og dine egne ønsker. Vi bruger oftest plast, fordi det er stærkt og ser pænest ud. Plastfyldninger er mælkehvide og ligner derfor mest dine egne tænder.
Fyldningen er nødvendig både for at lukke hullet helt til, så nye madrester ikke sætter sig og danner et nyt hul i samme tand, men også for at lukke tanden, så de udborede nervekanaler ikke blottes, hvilket vil give anledning til smerter i tanden.
Inden der bliver lagt en fyldning i tanden, borer tandlægen det syge tandvæv væk med et bor. Den synlige del udgør ofte kun en lille del af hullet og det er meget vigtigt, at alt caries bliver fjernet, inden der bliver lagt en fyldning.
God mundhygiejne er altafgørende i kampen mod Caries og det er vigtigt for alle at passe på sine tænder – børn og unge såvel som ældre. Alle kan få huller i tænderne uanset hvilken alder man har.
For at undgå huller i tænderne skal man børste sine tænder jævnligt – helst to gange om dagen, således at man fjerner de bakterier, der kan omdannes til syrebelægninger. Derudover er det en god idé at bruge tandtråd og ellers følge tandlægens anvisninger om god mundhygiejne.
Det er desuden vigtigt at tage til tandlægen hvis du har tegn på huller i tænderne, så dine caries symptomer kan behandles inden de udvikler sig. I nogle tilfælde kan huller i tænderne forsvinde igen. En god tandrensning ved tandlægen kan stoppe begyndende huller i tænderne, hvis det opdages i tide. Gå derfor hellere til tandlægen én gang for meget, end én gang for lidt.
Oplever du, at du gentagne gange rammes af caries i tænderne, skal du overveje at omlægge dine kostvaner, således at du undgår fødevarer med højt sukkerindhold eller meget syre. Sodavand, bolsjer og karameller kan nævnes som helt store syndere her.