Tandbehandlinger
Gratis behandling for unge
i alderen 16-17 år
Har du spørgsmål ?
Tjek vores FAQ

Langtidsholdbare tandkroner og tandbroer

Vi foretager smertefri tandkronebehandlinger for patienter i bl.a. Vejle, Bredballe, Billund, Egtved og Børkop. 

Har du en svækket tand, der ikke kan repareres med en almindelig fyldning, kan du få den forstærket ved at få påsat en tandkrone, som fuldstændig ligner din originale tand. Vi garanterer kvalitet, giver vejledning til vedligeholdelse af sunde tænder, samt en god atmosfære i vores klinik, så du føler at du er i trygge tænder.

Har du en svækket tand, som har behov for at blive forstærket? Tag kontakt til os på tlf. 7582 1090, på email centrum@tandlaege.info

Bliv klogere på tandkroner og -broer:

  1. Hvad er en tandkrone?
  2. Hvad er en tandkrone lavet af?
  3. Behandling med tandkroner
  4. Sådan sættes en tandkrone på

Hvad er en tandkrone?

En tandkrone er en form for forsegling, der kan sættes på en tand, hvis den er blevet svækket. Kronen på tanden er lavet af et stærkt materiale, som giver tanden den ønskede styrke tilbage. 

Kroner bliver typisk anvendt, hvis ikke det længere er muligt eller forsvarligt at reparere tanden med en almindelig fyldning. Selvom en tandkrone er en mere omfattende behandlingsform, så er resultatet tit pænere end en almindelig fyldning, fordi den bliver sat på hele tanden, hvorimod fyldningen kun kommer til at være på noget af tanden. En tandkrone bliver formet, som en almindelig tand, så det ikke er nemt at se, at de er en krone, der er blevet sat på. Medmindre det er en tandkrone i guld. 

Når en tand på den ene eller anden måde bliver svækket, så er det vigtigt at få foretaget en kronebehandling ved tandlægen. Der er nemlig større risiko for at miste en svækket tand, hvorfor det er vigtigt at give tanden den nødvendige styrke.

 

Årsagen til at tanden bliver svækket

Grunden til at man vælger at behandle en tand med en tandkrone er, hvis tanden på en eller anden måde er blevet svækket. Man sætter derfor en krone på tanden for at forstærke den, så den ikke bliver ødelagt yderligere.

Nogle af de typiske årsager til at tanden er blevet svækket kan være, hvis tanden er blevet rodbehandlet eller at tanden har mistet tandsubstans grundet flere huller. En rodbehandling i en kindtand kan svække tanden og gøre den mere sårbar. Tænder der er blevet rodbehandlet er i risikogruppen for at knække, hvorfor man typisk forstærker den med en porcelænskrone. 

Det kan også være, at der er knækket et stykke af tanden i en størrelse, hvor en almindelig plastfyldning ikke giver mening.

 

Hvad er en tandkrone lavet af?

En tandkrone kan fremstilles på mange måder i forskelligt materiale. Vi tilbyder kun dansk fremstillede tandkroner af høj kvalitet. Vi samarbejder med de absolut dygtigste tandteknikere i landet, og kan derfor uden tøven garantere dig den højeste kvalitet.

En tandkrone kan laves af guld, ren keramik eller af porcelæn. Det er vigtigt, at valget af materiale bliver foretaget på baggrund af, hvor kronen skal sidde og hvilken belastning, der kommer på tanden. Materialet skal være slidstærkt, så det kan tåle den hårde tyggekraft, der forekommer på netop den tand.

Typisk tilbyder vi at lave zirconium tandkroner, fordi vi synes at dette materiale giver både det stærkeste og smukkeste resultat. Zirkonium er en form for porcelæn, der er mere naturtro end en tandkrone af metalkeramik, og så er det meget holdbart, så du ikke risikerer at tandkronen falder ud, når du tygger. 

 

 

Behandling med tandkroner

En tandkrone bliver påsat tanden over flere behandlinger. Hvert behandlingstrin skal udføres helt korrekt for at opnå det absolut bedste resultat. 

Når typen af tandkrone skal vælges ser vi først på, hvor i munden tanden er placeret. Vi rådgiver dig derefter omkring både funktion, holdbarhed og udseende ved de forskellige slags tandkroner, så du kan træffe et valg på den baggrund.

 

Sådan sættes en tandkrone på

Ved første behandling tages et aftryk af tanden, så det bliver nemmere for tandteknikeren at se og måle, hvor stor kronen skal være.

Behandlingen er smertefri, og typisk bliver du bedøvet med en lille nål, der stort set ikke kan mærkes. Når tanden er bedøvet sliber tandteknikeren tanden til i højden og rundt om i siderne, så der dannes en stub, hvor tandkronen kan sættes fast på.

Herefter sættes en midlertidig krone på tanden, for ikke at patienten skal gå rundt med kun en stub, mens tandkronen bliver lavet. Denne er typisk lavet af aluminium. Når kronen er færdig kommer patienten ind igen for at afprøve den nye krone.

Her vil tandlægen tjekke om den passer og om både farve, størrelse, kanttilslutning og bid passer. Hvis alt er okay bliver kronen cementeret på stubben, hvorefter tanden kan bruges helt normalt igen. 

 

Som alternativ kan påsættes en tandbro

En tandbro er en ideel løsning, når en eller flere tænder mangler, idet den kan erstatte det tabte. Den nye tandbro sidder fast og kan ikke tages ud af sig selv. En bro føles som var det dine egne naturlige tænder.

I nogle tilfælde er en tandbro dog ikke den bedste løsning, og et tandimplantat vil i stedet fungere mere optimalt.

Kontakt
Nørregade 5, 2. sal
7100 Vejle
+45 7582 1090centrum@tandlaege.info
Åbningstider
Mandag - onsdag: Kl. 8 - 17
Torsdag 7-17:00
Fredag: Kl. 8.00 til 15.00
Weekend: Lukket

I ferie perioder kan vores åbningstider være ændret
© 2022 Copyright. All rights reserved.
chevron-down-circle